Cukrzyca

Nazywana „białą śmiercią” czy „epidemią XX i XXI wieku” cukrzyca stała się w ostatnich dziesięcioleciach chorobą powszechnie występującą w krajach rozwiniętych. Szacuje się, że w Polsce choruje na nią prawie 2 miliony ludzi. Cukrzyca to choroba związana z brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny w organizmie, co powoduje zwiększenie lub gwałtowne zmiany poziomu cukru we krwi. Dwa podstawowe typy cukrzycy czyli 1 i 2 różnią się od siebie genezą i przebiegiem choroby. W przypadku cukrzycy typu 1 przyczyną wystąpienia schorzenia jest uszkodzenie komórek trzustki i brak produkowania przez nie insuliny. Dla ratowania życia osoby chorej konieczne jest regularne podawanie insuliny z zewnątrz – stąd określanie tego typu jako cukrzyca insulinaozależna. Nazywa się ją także cukrzycą typu dziecięcego, występuje bowiem u dzieci lub młodzieży. Cukrzyca typu 2 (insulinoniezależna) to choroba znacznie bardziej rozpowszechniona i powiązana trybem życia. Przyczyną zaburzeń w ilości cukru we krwi cukru w tym przypadku są bowiem problemy metabolizmu prowadzące do zbyt małego wydzielania insuliny lub jej niewystarczającego wykorzystania przez organizm. Najważniejszym czynnikiem ryzyka tego typu cukrzycy jest nadwaga spowodowana złą dietą. Powszechniej chorują także osoby starsze, cierpiące na wysokie ciśnienie, mające podwyższony poziom cholesterolu. Cukrzyca jest także powikłaniem niektórych chorób wątroby i trzustki. Podstawowym symptomem cukrzycy jest podwyższony poziom cukru we krwi, dlatego trzeba regularnie przeprowadzać badania w tym kierunku. O cukrzycy mówi się, gdy na czczo poziom cukru jest wyższy niż 126 mg/dl, a 2 godziny po posiłku – 200 mg/dl. Po zdiagnozowaniu cukrzycy, wprowadza się leczenie zależnie od typu choroby oraz stopnia jej rozwoju. Przy cukrzycy typu 1 podawana jest insulina. Cukrzyca typu 2 wymaga w pierwszych fazach farmakoterapii, połączonej ze zmianą sposobu żywienia – ma to pomóc obniżeniu poziomu cukru, a także zwiększyć wrażliwość organizmu na insulinę. Ścisłe przestrzeganie zaleceń lekarza pomaga uniknąć chorób związanych z cukrzycą oraz innych schorzeń o podobnych czynnikach ryzyka.